Deel artikel

Tandabces: oorzaken, symptomen en behandling.

abces tand

Een kloppende tand, een gezwollen wang, en plots bonkt het tot diep in je slaap. Vaak is een tandabces hiervan de oorzaak, een ontsteking die zich stil opbouwt en dan plots losbarst. Maar wat is het precies? Wanneer moet je ingrijpen? En hoe gevaarlijk is het eigenlijk?

In deze blog lees je alles wat je moet weten. Van eerste symptomen tot behandeling, risico’s, pijnverzachting en wat je zeker niet mag negeren.

Belangrijkste punten
  • Een tandabces is een ernstige bacteriële infectie die leidt tot etterophoping, zwelling en kloppende pijn.

  • Er zijn twee hoofdtypes: het tandwortelabces (diep in de tand) en het tandvleesabces (tussen tand en tandvlees).

  • Symptomen zijn o.a. pijn, zwelling, koorts, slechte adem en gezwollen lymfeklieren.

  • Behandeling bestaat uit het openen van het abces, eventueel antibiotica, een wortelkanaalbehandeling of tandextractie.

  • Voorkomen kan door goede mondhygiëne, regelmatige tandartsbezoeken en snel ingrijpen bij beginnende klachten.

Wat is een tandabces?

Een tandabces is een etterophoping veroorzaakt door een bacteriële ontsteking in of rond een tand. Zo’n abces in de mond ontstaat meestal plots, al sluimert de oorzaak vaak al langer.

In veel gevallen gaat het om een aangetaste tand die niet op tijd werd behandeld.

De druk van de ophoping zorgt voor zwelling en kan kloppende pijn veroorzaken, zeker bij aanraken of kauwen. Een abces verdwijnt zelden vanzelf. Hoe eerder je het laat behandelen, hoe kleiner de kans op ernstige complicaties.

Er bestaan verschillende vormen, afhankelijk van waar het abces zich precies bevindt. Die plek zegt vaak ook iets over de oorsprong van de infectie.

Tandwortelabces (periapicaal abces)

Bij een tandwortelabces zit de infectie aan de punt van de tandwortel. De boosdoeners zijn meestal bacteriën die via een aangetaste tand of diepe vulling het binnenste van de tand bereiken.

De pulpa, het zachte weefsel in de tand, raakt ontstoken en sterft af. Wat achterblijft zijn dode bacteriën en pus. De zwelling die volgt, voel je vaak diep in de kaak. Soms ontstaat er een bultje op het tandvlees waar de etter naartoe wil ontsnappen.

Een wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallen de aangewezen behandeling. In sommige situaties wordt de tand getrokken of wordt het abces aangeprikt om de druk te verlichten.

Tandvleesabces (parodontaal abces)

Een tandvleesabces ontstaat in de pockets tussen tand en tandvlees. Vaak bij mensen met al bestaande tandvleesproblemen of een beperkte mondhygiëne.

Wanneer voedselresten of bacteriën zich ophopen in zo’n pocket, kan het lichaam reageren met een lokale ontsteking. De etter die zich vormt, kan een zwelling veroorzaken die plots opkomt en erg pijnlijk aanvoelt bij het kauwen of aanraken.

De tandarts zal het abces laten leeglopen en beoordelen of antibiotica nodig is. Daarna is het belangrijk om de bron van de ontsteking te behandelen en herhaling te voorkomen met goede mondhygiëne.

Verschil met tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking is vaak oppervlakkiger en minder pijnlijk. Het tandvlees is rood, bloedt sneller en voelt soms gevoelig aan. Maar er is geen etterophoping en de pijn blijft meestal beperkt.

Bij een abces is er sprake van acute pijn, zwelling en soms ook koorts of opgezette lymfeklieren. De bacteriële infectie zit dieper en vereist een andere aanpak.

Hoewel beide aandoeningen het tandvlees betreffen, heeft een abces een veel directere impact op het dagelijks functioneren. En het risico op uitbreiding van de infectie is bij een abces ook groter.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een abces tand

Een tandabces ontstaat meestal niet zomaar. Vaak is het een opstapeling van signalen die genegeerd worden. De mond is een plek vol bacteriën, en als die de kans krijgen om door te dringen tot het tandweefsel of het tandvlees, dan kan een abces zich ontwikkelen. Hieronder zie je de meest voorkomende oorzaken.

Tandbederf of cariës

Tandbederf begint klein. Een beginnend gaatje, een plek die je misschien niet meteen voelt. Maar wanneer bacteriën dieper in de tand doordringen, kunnen ze de pulpa bereiken. Dat is het binnenste deel van de tand, waar zenuwen en bloedvaten zitten. Als dat gebied ontstoken raakt, ontstaat een etterophoping die uiteindelijk een abces veroorzaakt. Het gevolg: kloppende pijn, zwelling en soms zelfs koorts.

Onbehandelde tandproblemen

Een oude vulling die loszit, een beschadigde kroon, een breuk in de tand. Het zijn allemaal uitnodigingen voor bacteriën om zich te nestelen. Een aangetaste tand die niet op tijd wordt behandeld, loopt meer risico op ontsteking en abcesvorming. In sommige gevallen moet het abces worden aangeprikt of de tand getrokken om verdere schade te beperken.

Wijsheidstanden

Wijsheidstanden zorgen vaak voor problemen. Ze komen scheef door, raken moeilijk schoon of zitten half onder het tandvlees. Daardoor kunnen bacteriën zich ophopen en een lokale ontsteking veroorzaken. Als de zwelling blijft toenemen en er pus ontstaat, spreken we van een abces in de mond. Verstandskiezen zijn dan ook een gekende aanleiding voor pijnlijke abcessen.

Slechte mondhygiëne

Wie zijn tanden niet goed reinigt, bouwt onbewust een voedingsbodem voor bacteriën op. Tandplak, voedselresten en ontstoken tandvlees creëren de ideale omstandigheden voor een infectie. Een goede mondhygiëne helpt niet alleen tegen gaatjes, maar ook tegen tandvleesproblemen die kunnen uitgroeien tot een abces.

Andere risicofactoren (immuunsysteem, roken, etc.)

Niet alles heb je zelf in de hand. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, diabetes of andere chronische aandoeningen zijn gevoeliger voor infecties in de mond. Ook roken verhoogt het risico, omdat het de doorbloeding van het tandvlees vermindert. In deze situaties kan een kleine ontsteking sneller escaleren tot een ernstig abces dat behandeling vereist, soms met antibiotica.

Tandabces symptomen

Een tandabces laat zich zelden onopgemerkt voorbijgaan. De klachten kunnen sluimerend beginnen, maar vaak escaleert het snel. Niet elke symptoom komt meteen op de voorgrond, en soms worden signalen verkeerd ingeschat. Deze verschijnselen komen het vaakst voor bij een abces in de mond.

Plaatselijke pijn en zwelling

Het begint vaak met een zeurende tandpijn die plots verandert in een scherpe pijn en een kloppend gevoel. Pijn bij het kauwen kan ook en soms voelt de tand zelfs wat los. De zwelling kan zich uitbreiden naar de wang of kaak en maakt aanraken gevoelig. Hoe langer het abces zich opbouwt, hoe meer druk zich ophoopt in het omliggende weefsel. En die druk veroorzaakt pijn.

Koorts of algehele malaise

Als de infectie zich verder verspreidt, reageert het lichaam met algemene symptomen. Een lichte koorts, een vermoeid gevoel, soms ook een plots verlies van eetlust. Het afweersysteem staat in alarmmodus. Bij een hevig abces zijn deze klachten geen uitzondering, en ze kunnen wijzen op een niveau bereikt waarop medische tussenkomst nodig is.

Slechte adem of vieze smaak

Een abces bevat etter. En dat ruikt. Wanneer het abces lekt of zichzelf gedeeltelijk leegt, komt die inhoud in de mond terecht. Dat veroorzaakt een vieze smaak of een aanhoudende slechte adem, ook als je net je tanden hebt gepoetst. Sommige mensen merken dit als eerste op, nog voor de echte pijn opduikt.

Gezwollen lymfeklieren of bultje op tandvlees

De lymfeklieren onder de kaak of in de hals kunnen opzwellen als reactie op de bacteriële ontsteking. Vaak voelen ze als kleine, pijnlijke knobbeltjes. Daarnaast kan er een zichtbaar bultje op het tandvlees ontstaan, vlakbij de aangetaste tand. Dat is meestal een poging van het lichaam om de pus naar buiten te werken. Soms breekt het spontaan open. Soms moet het abces worden aangeprikt of laten leeglopen door de tandarts.

Behandelen van een abces

Een tandabces gaat zelden vanzelf over. Integendeel: hoe langer je wacht, hoe groter het risico op complicaties. De behandeling is gericht op het bestrijden van de infectie, het verlichten van de pijn en het wegnemen van de oorzaak. Afhankelijk van de ernst en de locatie van het abces, kan de tandarts of kaakchirurg verschillende stappen ondernemen.

1. Het abces aanprikken en etter weghalen

De eerste en meest acute stap is vaak het openen van het abces om de etter af te voeren. Dat kan via het tandvlees of via de tand zelf. Door de druk weg te nemen, vermindert de pijn meestal snel.

  • Bij een oppervlakkig abces wordt een kleine incisie gemaakt in het tandvlees.

  • Bij een tandwortelabces gebeurt de drainage vaak via een opening in de tand, eventueel als onderdeel van een wortelkanaalbehandeling.

Het leegmaken van het abces is essentieel om de bacteriën geen verdere kans te geven om zich te verspreiden.

2. Antibiotica

Antibiotica zijn niet altijd noodzakelijk bij een tandabces, maar kunnen worden voorgeschreven in specifieke gevallen:

  • Als de infectie zich uitbreidt naar kaak, hals of andere delen van het gezicht

  • Bij koorts of algemene malaise

  • Wanneer het immuunsysteem verzwakt is

Het is belangrijk om een volledige antibioticakuur af te maken, ook als de klachten eerder verdwijnen. Zo voorkom je dat bacteriën resistent worden of dat de infectie terugkomt.

3. Wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling)

Bij een tandwortelabces is een wortelkanaalbehandeling vaak de definitieve oplossing. Hierbij wordt de ontstoken of afgestorven pulpa uit de tand verwijderd, en worden de wortelkanalen grondig gereinigd en opgevuld.

Deze behandeling voorkomt dat de infectie terugkomt en maakt het mogelijk om de tand te behouden. In sommige gevallen is meerdere sessies nodig.

4. Tandextractie

Als de tand te zwaar beschadigd is of als eerdere behandelingen niet succesvol zijn, kan het nodig zijn om de tand te trekken. Na extractie geneest het gebied meestal goed, maar je zal samen met je tandarts moeten bekijken wat de opties zijn voor vervanging (zoals een implantaat of brug).

Tandabces voorkomen: hoe houdt u uw mond gezond?

Voorkomen blijft beter dan behandelen. Een tandabces ontstaat zelden zonder waarschuwing. Door alert te blijven op de signalen en je mond goed te verzorgen, verklein je het risico aanzienlijk.

Dagelijkse mondverzorging

Een goede mondhygiëne vormt de basis. Twee keer per dag poetsen met fluoride tandpasta, dagelijks flossen of rageren, en regelmatig spoelen met een antibacteriële mondspoeling helpen om tandplak te verminderen. Zo geef je bacteriën minder kans om schade aan te richten en een abces te veroorzaken.

Regelmatige tandartscontroles

Wie zijn gebit regelmatig laat nakijken door de tandarts, blijft problemen voor. De tandarts ziet beginnende ontstekingen die je zelf nog niet voelt. Ook aangetaste tanden kunnen op tijd behandeld worden, voor er een abces ontstaat. In sommige gevallen wordt bij twijfel een preventief onderzoek uitgevoerd of wordt soms antibiotica voorgeschreven om een beginnende infectie in te perken.

Let op signalen van ontsteking

Bloedend tandvlees, aanhoudende pijn bij het kauwen of een gevoelige plek aan de tand zijn tekenen om niet te negeren. Ook een plots opkomende zwelling of vieze smaak in de mond kan wijzen op een abces in opbouw. Hoe sneller je ingrijpt, hoe kleiner het risico op complicaties.

Veelgestelde vragen over verdoving bij de tandarts

Wat is een abces precies?

Een abces tand is een ophoping van etter die ontstaat door een bacteriële infectie. Die kan zich voordoen aan de tandwortel of in het tandvlees. De druk die hierbij ontstaat, veroorzaakt meestal kloppende pijn en zwelling. Zonder behandeling en het etter weghalen kan het abces zich verder verspreiden.

Een tandabces kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn tandbederf, een beschadigde vulling of een infectie door een slecht doorgebroken verstandskies. Maar ook trauma, slechte mondhygiëne en een verzwakt immuunsysteem zijn veelvoorkomende triggers. De combinatie van deze factoren maakt dat het risico op ontsteking toeneemt.

Ja. Een tandabces gaat niet vanzelf weg en kan zelfs gevaarlijk worden als je te lang wacht. De tandarts zal het abces meestal openen om de etter weg te halen en de druk te verlichten. Afhankelijk van de situatie kan er een wortelkanaal nodig zijn of, in zwaardere gevallen, het trekken van de tand.

Pijnstillers kunnen tijdelijk verlichting geven, maar pakken de oorzaak niet aan. Het is belangrijk om de ontsteking te laten behandelen door een tandarts. Gebruik pijnstillers dus alleen als overbrugging tot je bij de tandarts terechtkunt. De werking is meestal het sterkst als je ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt, zoals ibuprofen.

Zeker. Een abces ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Verschillende oorzaken werken dan samen: denk aan een kleine barst in de tand, gecombineerd met slechte mondhygiëne of een bestaande ontsteking aan de wortel. Daarom is grondig onderzoek nodig om de juiste behandeling te bepalen.

Wanneer een tandabces opnieuw opduikt, wijst dat vaak op een dieperliggend probleem dat niet volledig opgelost is. In dat geval wordt opnieuw gekeken naar de verschillende oorzaken. Soms zit het probleem dieper in de wortel of is het tandvlees ernstig aangetast. Een duurzame oplossing vereist dan een aangepaste aanpak, soms met een wortelkanaal of verdere nazorg.

Lees ook andere blogs

Andere artikelen